Vodder -lymfaterapiakoulutus

Vuoden 2020 päivitetty lymfaterapiakoulutus käynnistyi kesäkuussa. Seuraava koulutus on suunnitteilla alkuvuodelle 2021.

Teoriaopiskelua verkossa ja kädentaitoja lähiopetusjaksoilla

Manuaalinen lymfaterapia eroaa huomattavasti muista hierontatekniikoista otetekniikassa sekä otteiden järjestelmällisessä käytössä. Koulutus jakautuu kurssiosioihin (Level 1, 2, 3). Koulutuksen kurssisisältöön kuuluu itsenäistä verkko-opiskelua, lääkärin teorialuentoja sekä intensiivisiä lähiopetusjaksoja. Koulutukseen osallistujalla tulee olla lääkärin, fysioterapeutin, sairaanhoitajan, toimintaterapeutin, kuntohoitajan tai laillistetun hierojan loppututkinto.

Koulutuksen pituus: itsenäistä verkko-opiskelua (n. 30–45 tuntia) + 18 päivää lähiopetusta.

Koulutuksen hinta: 3 150 euroa (sis. alv 24 %), sisältäen kaiken tarvittavan koulutusmateriaalin.

Koulutus on jaettu kolmeen osioon: Level 1, 2 & 3

Koulutuksen opintopisteet: 14 op

Koulutus toteutetaan kansainvälisen kattojärjestö DVAI:n (Dr Vodder Academy International) opetussuunnitelman mukaisesti.

Tutustu tarkempaan DVAI:n opetussuunnitelmaan (pdf, alkaen sivu 11)

Opiskelijan on osallistuttava kaikille lähiopetustunneille ja luennoille sekä suoritettava kaikki kokeet hyväksytysti saadakseen DVAI:n sertifikaatin. Uusintamahdollisuus kokeissa (teoria ja käytäntö) on kahdesti, tämän jälkeen on suoritettava meneillään oleva jakso/teoria uudelleen.

Suomen Vodder-lymfaterapeuttikoulutus on Kelan hyväksymä ja antaa kansainvälisen pätevyyden.

Level 1 & Level 2

Level 1 (5 päivää)

Tämä on kurssikokonaisuus, joka sisältää teoriaosuuden verkossa sekä käytännön osuuden.

 • Level 1 teoria: Kurssikokonaisuus alkaa teorian itsenäisellä opiskelulla ennen käytännön jaksolle tuloa. Itsenäinen opiskelu tapahtuu verkossa PowerPoint-esitysmuotona, jonka ovat laatineet Dr. Vodder-Akatemian lääkärit. Luennot ja diat ovat käännetty suomeksi helpottamaan opiskelua. Teoriaosuus vaatii aikaa itsenäiselle opiskelulle noin 30 – 45 tuntia (n. 1,5 opintopistettä). Ennen käytännön jaksoa on suoritettava hyväksyttävästi online-tentti. Teoriamateriaali kattaa Level 1 & 2 teorian.
 • Level 1 käytäntö: Viiden päivän käytännön jakso, missä opetellaan alkuperäiset Dr. Vodderin manuaaliset otteet ja niiden soveltaminen jokaiseen kehon osaan. Tämä on intensiivinen jakso, joka vaatii käden koordinaatiokykyä ja taitoa

Level 2 (4 päivää)

 • Level 2 teoria: Verkossa, kts. yllä.
 • Level 2 käytäntö: Neljän päivän käytännön jakso, millä opetellaan nivelten, pään alueen ja vatsan erikoisotteet sekä kerrataan kaikki Level 1 opitut asiat. Tällä jaksolla opetellaan kliinisiä indikaatioita, mm. whiplash, palovammat, migreeni, tinnitus, CRPS ja aivohalvaus. Erityisiä tekniikoita käydään läpi mm. nilkan supinaatiotrauma, polven ja lonkan artroosi, mustelmien ja palovammojen hoito. Alamme yhdistämään opittuja tekniikoita terapeuttiseen työhön. Sidontaharjoittelu alkaa tällä jaksolla sekä tukituotteisiin tutustuminen. Kurssin lopussa suoritetaan näytöt perusotteista (kehon otekaavat) sekä erikoisotteista. Kouluttajalle otetekniikan näytöt. Hyväksytty näyttö oikeuttaa siirtymään Level 3:lle. Dr Vodder Akatemian sertifikaatti Level 2 oikeuttaa hoitamaan henkilöitä, joilla imusuonijärjestelmä on terve (ei ödeemapotilaita).

Level 3

Level 3 (9 päivää)

Lääkärin luento-osiossa perehdytään mm. erilaisiin taudinkuviin, tutkimusmenetelmiin ja asiakkaan tutkimiseen. Jaksolla paneudutaan tarkemmin taudinkuviin ja ödeemahoitoihin. Kompressioterapia on tärkeä osa tätä kurssia. Opettelemme turvotuksen seuranta- ja tarvittavien tukituotteiden määritysmittaukset. Terapiajaksolla harjoitellaan myös oikeilla asiakkailla.

 • Level 3 teoria: Kahden päivän huippuluennot lymfologi Melanie Wohlgenannt (Itävalta) johdolla, mm. eri taudinkuvista johtuvista turvotuksista, patologiasta, kliinisistä oireista, kontraindikaatioista, tutkimusmenetelmistä sekä erilaisista potilastapauksista. Luennot, jotka syventävät osaamista tulevien ödeemapotilaiden hoitamiseen. Luennot englanniksi, opetusmateriaali suomeksi ja tulkkaus tarvittaessa. Huom! Level 3:n teorialuennot ovat  Level 2:n yhteydessä.
 • Level 3 käytäntö: Opetellaan ja paneudutaan lymfödeeman/turvotuksen havainnointiin haastatteluiden, inspektion, palpoinnin ja mittaamisen kautta sekä harjoitellaan oikeiden potilaiden kanssa. Harjoitellaan erilaisia sidontoja, kompressiotuotteita, fibroosin käsittelyä, ihonhoitoa ja liikunnan merkitystä ödeeman hoidossa. Opetellaan sekundääri- (kun imusuonisto vaurioitunut) -, ja primäärikaavat (kun imusuonisto on synnynnäisesti heikko) ylä-, alaraajojen sekä pään alueella, lipödeeman hoito, laskimoiden vajaatoiminta (säärihaavat), trauman jälkitilat (esim. CRPS) ym.
  Tällä jaksolla pureudutaan syvemmälle, lymfaterapeutin kokonaisvaltaiseen työhön, jossa tulee hallita ja osata yhdistää opittu teoria ja käytäntö erilaisiin taudinkuviin.

Level 3 yhdessä Level 1 ja 2 kanssa opettaa hallitsemaan kokonaisvaltaista lymfaterapian osaamista:

  • manuaalisen Dr Vodder lymfaterapian
  • kompressioterapian (sidonnan, erilaiset tukituotteet ja mittaamisen)
  • ihonhoidon
  • liikehoidon, hengitysharjoitteet
  • potilaan kohtaamisen

Suoritettuasi Level 3 teoriakokeet sekä näytöt hyväksytysti (taudinkuvien ja sidonnan hoitonäytöt), saat kansainvälisen Dr Vodder Akatemian sertifikaatin toimia lymfaterapeuttina. CDT (Combined Decongestive Therapy) on kansainvälinen nimike, jota saat käyttää suoritettuasi kaikki kolme jaksoa.

Kompressiotuotteiden esittelyä Leppävirralla Spa & Hotell Vesileppiksen luentosalissa.

Hae koulutukseen tällä hakulomakkeella.

Suomen Vodder-lymfaterapiakoulutus on kansainvälisen kattojärjestön DVAI:n (Dr Vodder Academy International) alaisuudessa toimiva sertifioitu koulutus, joka noudattaa alkuperäistä Vodder-menetelmää. Suomen koulutuksen järjestää ja toteuttaa DVAI:n sertifioitu Level 3 -opettaja ja ohjaaja Tarja Kokkonen (Vodder Lymfaterapia & Koulutus). Kattojärjestöllä on tarkat säännöt mm. koulutuksen sisällöstä, opettajien koulutuksesta ja opettajien tason varmistamisesta säännöllisillä kansainvälisillä koulutuspäivillä.

Lisätiedustelut:
tarja.kokkonen@vodderlymfaterapiakoulutus.fi
+358 500 597 157

Uudet DVAI-sertifioidut Vodder-lymfaterapeutit

”Kiitos Tarja antoisasta ja ikimuistoisesta koulutuksesta! Otteiden ja tarkistaminen, ohjaaminen ja hiominen oli mainio juttu! Ajoittain kiireen tuntu oli haastavaa keskittymisen kannalta, mutta ymmärrettävää koska asiaa on paljon. :). Sydämelliset kiitokset, olet huikean ihana ! <3″

”Post-Lymfaterapeutit” / 2017

”Kiitos Tarja<3 Olet rautainen ammattilainen, ihana ihminen ja vaativa, mutta sydämellinen kouluttaja. Koskaan ennen ei ole ollut näin varma olo lähteä koulutuksesta kentälle, sait paitsi annettua vankan pohjan taidoille, myös luottamuksen siihen, että omat siipeni kantavat. Kiitos. Tää oli niin paljon enemmän kuin pelkkä koulutus. <3″

”Post-Lymfaterapeutit” / 2017

”Kiitos kaikesta, olen erittäin tyytyväinen kokonaisuuteen ja ennen kaikkea kouluttajaan. Kuten jo sanoin, olet oikeassa paikassa ja toivon, että jaksat jatkaa työtäsi sillä voimalla, että olet meistä kaikista saanut aikaan hyviä terapeutinalkuja :).”

”Lymfosyytit” / 2015

”Olet Tarja aivan paras! Ohjaat meitä niin hienolla tavalla, rakkaudella ja kärsivällisyydellä. Osaat kannustaa ja opastaa jokaista yksilöllisesti. Olet todella empaattinen ja osaat lukea ihmisiä, olet aidosti innoissasi ja rakastat työtäsi ja sen näkee. Olet hienosti kertonut myös asiaan liittyvistä ”muista asioista” mm. asiakkaan kohtaaminen, kosketus, palliatiivinen hoito ym. Pidä pääsi, ole juuri tuollainen kuin olet!”

”Lymfosyytit” / 2015